הפרעות שינה

הגדרה של הפרעות שינה

שינה הינה תהליך טבעי וחשוב מאוד לצורך הבריאות הגופנית והנפשית של האדם. הפרעת שינה הינה תופעה שכיחה ומוגדרת כפגיעה באיכות או במהלך השינה הטבעית של האדם.

סוגי הפרעות שינה

הפרעות שינה הינן נפוצות מאוד, ומשתנות מאדם לאדם. ישנם המתקשים להירדם וישנם המתעוררים במהלך הלילה מספר רב של פעמים ולעיתים מתקשים לחזור ולהירדם, וישנם אלה שאינם מצליחים לישון בלילה וישנים במהלך היום. 

הסובלים מהפרעות שינה, על רקע התנהגותי ורגשי, מתמודדים עם מחשבות ואמונות שונות לקראת תהליך השינה אשר גורמים ללחץ רגשי, הגורם גם לביטוי גופני אשר מעצים את הקושי לישון. כתוצאה מכך פעמים רבות הם מסגלים שיטות שונות על מנת לנסות ולהירדם היטב אך בפועל פעמים רבות מעצימים את הקושי להירדם.

הפרעת השינה יכולה להיגרם בעקבות משבר רגשי או רפואי, אך באותה מידה הפרעת השינה עצמה יכולה להוות גורם למשבר רגשי או רפואי. 

טיפול בהפרעות שינה

הטיפול בהפרעות שינה דורש אבחון מסודר על מנת למקד את האתגרים הטיפוליים של הפרעת השינה הספציפית איתה אנו מתמודדים. 

שימוש בטכניקות פסיכופיזיולוגיות על מנת להחזיר שליטה וללמד את האדם להרגיע את גופו מהווים גורם חשוב ביותר. כמו כן הקניית קלים התנהגותיים לצורך החזרת הרגלים נכונים לקראת השינה, כמו למשל שמירה על שעות שינה קבועות, קימה בשעה קבועה, עיסוק רגוע לפני השינה והפחתה של שימוש באמצעים טכנולוגים מהווים כלי משמעותי לאיזון שינה. כמון כן, עבודה מותאמת על מחשבותיו ואמונותיו של האדם הקשורות לשינה באופן כללי ולשינה של האדם באופן אישי הינם בסיס חשוב ביותר בהתמודדות. 

קשיים נפשיים הנלווים למחלה כרונית

מעבר למחויבויות השוטפות של המחלה, נאלץ לעיתים האדם המתמודד אם מחלה כרונית, להתמודד עם הפרעות נפשיות חמורות יותר, הקשורות למחלה באופן ישיר או עקיף. המתמודד עם מחלה כרונית נמצא בקבוצת סיכון לפתח קשיים נפשיים הנלווים למחלות, ובפרט חרדה ודיכאון, לעיתים באופן פורמלי אך לעיתים מצב רגשי זה קיים אך אינו מאובחן כיוון שמוסבר כתואם למצבו הרפואי של האדם. 

מעבר לסבל הנפשי הרב, דיכאון וחרדה כרוניים בקרב חולי כרוניים עלולים להוביל להפסקת התנהגויות בריאות ובחירה בהתנהגויות הפוגעות בחולה כגון עישון, ואכילה לא בריאה. יתרה מכך מצבים נפשיים שליליים ידועים כמגבירים תגובות דלקתיות של מערכת החיסון, מפעילים את מערכת העצבים הסימפתטית ובכך משפיעה באופן שלילי על מצבו של הגוף. יחסי הגומלין בין מצבו הרגשי של האדם לבין מחלתו הינם דו-צדדיים, ונוצר מעין ׳מעגל קסמים׳ שלילי המחלה עלולה להגביר דיכאון או חרדה, דבר המוביל להתמודדות פחות טובה, להחמרה של המחלה וחוזר חלילה. במהלך ההתמודדות עם המחלה ייתכנו תגובות דיכאוניות תואמות אשר קשורות לתקופת הסתגלות, לאובדן הבריאות או להתמודדות עם מצבים רפואיים קשים. אמנם, כאשר ההפרעות במצב הרוח של החולה נמשכות תקופה ממושכת ומלוות במצב רוח ירוד הפרעות שינה ותיאבון, אנרגיה נמוכה ולאות, קשיים בריכוז ובקבלת החלטות, ערך עצמי ירוד או הרגשה של ייאוש וחוסר אונים, כדאי להפנות את החולה לאבחון מקיף יותר אצל פסיכולוג רפואי ולקבל טיפול מתאים.

הגישה הטיפולית שלנו

במרפאת פסיפס אנו מבינים שהפרעות שינה הינם משמעותיות ביותר לרווחתו הרגשית והפיזית של האדם ולכן נושא זה מקבל תשומת לב רבה במגוון של טיפולים ובעיות של מטופלינו. אנו יודעים להתאים את הגורם המטפל מתוך המרפאה ועל פי הצורך נעזרים בצוות הרב מקצועי שלנו – רופאים, פסיכולוגים, פיזיותרפיסטים. וכן את שיטת הטיפול המתאימה על מנת לאפשר איכות שינה הטובה ביותר.

סובלים מבעיות רפואיות וכאבים כרוניים?

השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם